Beeldend Trainen binnen de verslavingszorg

12 september 2016, Jos Baeten.

Dat is het vertrekpunt van een nieuwe manier van trainen die Novadic-Kentron (NK) test binnen haar verslavingszorg. Deze vorm van Beeldend Trainen helpt verslaafden om meer regie op hun leven te krijgen. Zij analyseren in groepjes rond een Beeldtafel een speciale praktijkvideo, waaruit ze samen 6 beelden kiezen. Deze 6 beelden representeren de nieuwe kansen de zij in hun leven willen pakken.

 

Om de deelnemers te stimuleren de 6 beelden om te zetten tot concrete acties, speelt ieder in de weken daarop via de smartphone een Leergame. Concrete acties kunnen bijvoorbeeld zijn om op vaste tijden te gaan fitnessen, boodschappen te doen of het dagelijks geven van complimenten aan anderen.

Een Profielscan meet of de beoogde gedragsverandering (regie op eigen leven) daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Of in welke mate de beoogde gedragsverandering heeft plaatsgevonden.

De Beeldtafel, de praktijkvideo, de Leergame en de Profielscan vormen de leertechnologie van een methode die gebruikt wordt om deelnemers meer verantwoordelijk te maken voor hun gedrag en ontwikkeling. CSS Breda heeft deze methode ontwikkeld en toegepast bij veel grote organisaties en zorginstellingen. De leerexperts van CSS Breda willen dit in hun vrije tijd ook toepassen bij kwetsbare groepen in de samenleving (verslaafden, vluchtelingen). NK heeft meegewerkt om deze aanpak samen met haar behandelaars en cliënten op maat van hun zorg te maken. Voor NK is dit een nieuwe vorm van e-Health als aanvulling op hun bestaande behandeling.

Karen Kustermans en Jos Baeten (vrijwilligers CSS Breda) ervaarden de toepassing bij de eerste twee pilotgroepen als positief en leerzaam, maar soms ook wel moeilijk omdat de fase van behandeling bepalend is voor de benodigde structurering bij Beeldend Trainen.
De cliënten vonden de aanpak leuk en uitdagend, maar ook wat snel gaan. Ze hadden volop tips voor verbetering. En inderdaad gaven zij aan dat een beeld meer dan duizend woorden zegt.

Astrid Lambregts (Behandelaar NK) vindt dat Beeldend Trainen een welkome en eigentijdse aanvulling is op de bestaande behandeling binnen NK. Zeker de inhoud (praktijkvideo) zal nog specifieker op de doelgroepen moeten worden afgestemd.

Kortom: als de methodiek en technologie worden aangescherpt, lijkt deze aanpak prima in te zetten als onderdeel van de behandeling van cliënten in de verslavingszorg.

De resultaten vormen voor beide partijen aanleiding om de methodiek en Beeldend Trainen met de Leergame verder te ontwikkelen.

Verdere informatie bij
Karen Kustermans, CSS Breda, karen.kustermans@cssbreda.nl, 076-5420364